Ce este Sindromul Matilda?

“…La întrebarea mea dacă şi ce filozof a citit, răspunse că nu a citit nici unul. De-aici îi venea deci trufia, din credinţa că ideile ei erau o descoperire proprie...
Am observat această exaltare trufaşă la mulţi oameni, mai ales, desigur, la cei inculţi, care nu o dată treceau, în societate, drept foarte inteligenţi, chiar superiori celor cultivaţi. La o privire superficială, cei cultivaţi păreau cei mai anodini indivizi, blocaţi în forul lor interior de jena de a nu părea ridiculi exprimând idei despre care ei ştiau că nu sînt ale lor, şi cum a avea idei proprii nu era o glumă, şi în nici un caz să faci cu ele paradă în societate, ei discutau paşnic despre vreme, despre boli, despre avantajele sau desavantajele carierei care le stătea în faţă, aveau nu o dată un limbaj voit vulgar, chiar deşucheat, se înjurau de mamă şi stîrneau nedumerire şi desamăgire fiindcă se ştia că sînt totuşi mari specialişti în medicină, biologie, matematici, etţetera... În timp ce incultul aborda cu vervă, dar bineînţeles amestecîndu-le, idei din istorie, filozofie, politică, etnografie, culese după ureche. N-avea complexe.” 
Marin Preda – Cel mai iubit dintre pământeni, Cartea Românească, 1979, vol.1, pag. 80

Asta era părerea lui Petrini despre Matilda.

Joan Crawford, sau cum mi-o imaginam pe Matilda atunci când am citit romanul, adică în 1980
Ei bine, această lipsă de complexe, această dezinhibare intelectuală este ceea ce numesc eu Sindromul Matilda. Keats spunea „Nu am citit nimic, nu ştiu nimic”. Matilda n-are treabă, ea ştie. 
Savurez acid oripilarea lui Petrini în faţa blasfemiei Matildei de a avea idei, de a da glas  „ereziilor” pe care ciocnirea dintre mintea ei activă şi vagile-i lecturi le produc.
Mă identific cu ea în lipsa unor lecturi fundamentale dar şi în candoarea şi entuziasmul de a aborda şi amesteca idei de toate felurile. Te miri ce-ar putea ieşi din asta.
Întrucât se pare că trăiesc într-un mediu extrem de cultivat, starea vremii şi evoluţia bolilor global, local şi individual sunt subiecte prea mult discutate pe care mă străduiesc să le evit, acolo unde pot.

Aici pot. Aici e locul meu de joacă.

Maia Morgenstern, sau Matilda din filmul lui Şerban Marinescu din 1993

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu